середу, 13 травня 2015 р.

Сучасні Чудеса світу


7 липня 2007 року на стадіоні «Да Луш» у Ліссабоні було оголошено список семи чудес сучасного світу. Дату оголошення вибрано не випадково, бо сімка з давніх часів вважалася щасливою цифрою, а поєднання 07.07.07 взагалі вважається магічним.
Кандидатами до нового списку виступали славетні об'єкти з усього світу, створені до 2000 року. Ідею виявлення найбільш чудесних об'єктів висунула і реалізувала приватна організація зі штаб-квартирою у Швейцарії. Її назва — New 7 Wonders Foundation (N7W), тобто «Фонд семи нових чудес світу». Цей фонд 50 відсотків своїх прибутків призначає на реставрацію пам'яток давнини. Зокрема, одним із реалізованих проектів є відновлення висіченого в скелі зображення Будди в Афганістані, яке було підірване в останній рік перебування при владі талібів. Фонд був заснований 2001 року швейцарським мандрівником, музейним куратором та кінопродюсером Бернардом Вебером. Одним з ініціаторів цієї акції є професор Федеріко Майор, колишній генеральний директор ЮНЕСКО, а тепер — невтомний борець за збереження й охорону світової культурної спадщини.
Організатори акції ще 2001 року всім зацікавленим запропоновали список майже з 200 об'єктів. Упродовж шести років на інтернет-сторінці www.new7wonders.com проголосували понад 45 мільйонів осіб з усього світу. 5 травня на підставі цього голосування з 200 претендентів було відібрано 21 фіналіста, які набрали найбільшу кількість голосів. Оскільки фінальна частина голосування виявилася значно коротшою, то організатори заохочували публіку гаслом: «Твій голос важливий! Допоможи творити історію!».

З конкурсу виключили єгипетські піраміди, яким було надано статус почесного кандидата після того, як єгипетська влада висловила протест у зв'язку з тим, що історична і неповторна цінність пірамід піддана голосуванню.

http://ridna.ua/2010/09/7-novyh-chudes-svitu/ - читайте та пізнавайте!



Немає коментарів:

Дописати коментар