середу, 22 лютого 2017 р.

Увага! Увага! Небезпека!

У соцмережах розповсюджується небезпечна гра для підлітків, останнє завдання в якій - самогубство. Перше завдання - намалювати кита на руці ручкою. Наступне - намалювати кита на руці лезом. Так грають з підлітками аж до самогубства - і все потрібно знімати на відео.
Зауважимо, лучанка виявила групу підлітків, які почали небезпечний квест «Синій кит» з самогубством гравця в кінці.
Групи, в яких пропагандують суїцид, еволюціонують - тепер підлітків заманюють пропозиціями зіграти у смертельну гру. Згадки про неї з'являються тепер і в Instagram, де з хештегами #синийкит і #явигре (рус. я у грі, - ред.) користувачі публікують картинки з китами і текстом "розбуди мене о 4:20".
"Відомо, що фанати таких спільнот називають себе китами, тому що тварини асоціюються у них зі свободою. Ці кити можуть літати, і цим, можливо, пояснюється те, що цей вид ссавців - один з небагатьох, представники якого добровільно можуть звести рахунки з життям. Тому у всіх шанувальників "моря китів" і "тихих будинків" на особистих сторінках зображені відео або малюнки з китами, що літають", - повідомили у Департаменті кіберполіції України.
За даними поліцейських, такими групами керують досвідчені психологи. Їхня цільова аудиторія - тинейджери з проблеми у стосунках з однолітками чи батьками. Коли дитина зацікавилася і потрапила у відповідну групу, куратор спочатку розпитує її та дає нескладні завдання, перевіряючи, чи готова вона грати.
Першим завданням може бути, наприклад, намалювати ручкою на руці синього кита. А після успішного виконання куратор пропонує намалювати кита вже не ручкою, а лезом. Виконання кожного завдання має бути зняте на відео. Всього їх 50. Останнє - самогубство.
У поліції зазначають, що організатори груп отримують з цього зиск, продаючи отримані від підлітків записи у мережі Інтернет або в Darknet.

В Україні, за даними поліції, наразі налічується більше 200 активних учасників подібних груп. Загалом рахунок учасників йде на тисячі. І вже є два летальні випадки - у Донецьку та Івано-Франківську.

Водночас дитячий психолог Світлана Ройз наголошує, що не вся інформація Кіберполіції відповідає дійсності. За її словами, цією темою займаються програмісти, які вже написали запит до правоохоронців.

Немає коментарів:

Дописати коментар